f1 races

F1-races over de hele wereld

Vanaf 1950 worden er al F1-races gereden. De sport kent een rijke historie. Formule 1-teams reizen al jaren de hele wereld rond om het tegen elkaar op te nemen. Maar op welke baan hebben de coureurs het meest tegen elkaar opgenomen? Dit zijn de top 5 circuits met de meeste F1-races!

5: Nürburgring, Duitsland (41 F1-races)

Het eerste circuit dat in deze lijst staat, is de Nürburgring. Op de Nürburgring werd in het verleden 41 keer een Formule 1-race georganiseerd. De laatste editie die werd gereden op de Duitse baan was in 2020. Door het coronavirus kwam er een aangepaste kalender en daar stond dit circuit ook op. De aankomende seizoenen vinden we het circuit vermoedelijk voorlopig niet terug op de kalender. 

4: Spa Francorchamps, België (51 Grands Prix)

Het circuit Spa Francorchamps is enorm populair onder de fans. Al jaren wordt er op dit circuit, dat midden in de Ardennen ligt, gereden. De omgeving staat bekend om de vele bomen en heuvels. Dat maakt dit circuit uniek. De eerste race op deze historische baan was in 1950. Een aantal keer werd er uit veiligheidsoverweging niet gereden op de baan. Daarom werden er een aantal andere Belgische circuits ingezet om de Formule 1 te organiseren. Vanaf 2007 heeft de baan een vast plekje op de kalender. 

3: Silverstone, Groot Brittannië (54 F1-races)

Van origine was het een vliegveld. Vanaf 1950 is de Formule 1 al 53 keer langskomen voor een GP op Silverstone. De baan waar Max Verstappen in 2020 wist te winnen, ligt in het midden van het land in een afgelegen, groenrijk gebied. Vlak naast het circuit bevindt zich het hoofdkantoor van Aston Martin. De baan heeft alles: hoge snelheden, bochten met zware G-krachten en een hoop historie. Elke grote coureur heeft hier wel een overwinning op zijn naam staan. Schumacher, Senna, Prost, Hamilton en ga zo nog maar even door. Allemaal wisten zij hier te winnen. Maar wie stapt er volgend jaar op de hoogste trede?

2: Monaco Grand Prix (67 Grands Prix)

Vanaf 1955 tot 2019 stond de Grand Prix van Monte Carlo elk jaar op de Formule 1-kalender. Door het coronavirus eindigde deze reeks in 2020. Het F1-circus komt, net als naar Silverstone, al vanaf 1950 naar het kleinste land ter wereld. Tijdens de eerste editie raceten de coureurs in totaal honderd rondjes over het circuit! De baan staat vooral bekend om de nauwe bochten dwars door de smalle straten van Monaco. Het steenrijke Monte Carlo is ook de woonplaats van veel coureurs, waaronder Max Verstappen. De GP van Monaco staat als er geen gekke dingen gebeuren de komende jaren ‘gewoon’ op de kalender. 

1: Monza, Italië (70-races)

De eerste plek op dit lijstje wordt toegewezen aan Autodromo Nazionale Monza. Op één race na in 1980 staat de Grand Prix elk jaar sinds 1950 op de kalender. In 1980 werd er niet gereden omdat het circuit werd gerenoveerd. De race werd in dat jaar verreden op Imola. De baan is de thuishaven van Scuderia Ferrari. Jaarlijks komen er duizenden Italiaanse fans om de Scuderia aan te moedigen. De lokale fans zijn misschien wel de meest fanatieke die er bestaan in de sportwereld. Als het niet goed gaat met de Scuderia, gaat het niet goed met de Italiaan zeggen ze wel eens. Ferrari zit in het hart ingesloten bij veel Italianen. De baan bevindt zich in het noorden van Italië net iets boven Milaan. Midden in dit bosrijke gebied racen de coureurs al zeventig jaar in deze schitterende omgeving, en dat zal vermoedelijke de komende jaren ook zo blijven.