f1 spa

Spa: de langste F1 baan

Al sinds 1950 staat Spa op de F1 kalender. Door de Ardense bossen wordt ook dit jaar heen geracet. Het Formule 1-circus reist in het weekend van 26 tot 28 augustus af naar het historische circuit. De race staat op de planning als ronde veertien van het wereldkampioenschap Formule 1, dat is één race voor Zandvoort. Op de langste baan van de kalender doet de coureur circa 1 minuut en 40 seconden over een rondje van zeven kilometer. Waar vroeger nog gelift werd voor de bocht omhoog ‘Eau Rouge’, nemen de rijders deze tegenwoordig plankgas!

Enorm populair

Waarom is het F1-circuit Spa Francorchamps toch zo populair? Dat heeft te maken met verschillende factoren die het totaalplaatje maakt. Het circuit ligt op een prachtige plaats midden in de Ardennen van België. Fans kunnen vanuit een natuurlijke omgeving de race bekijken en de coureurs voorbij zien razen. De hoogteverschillen met de spectaculaire bochten combinaties zorgen voor indrukwekkende beelden op de baan. Als fan word je even stil als je de bolides volgas ziet gaan door ‘Eau Rouge’. De laatste factor is de historie van de baan. Spa en de Formule 1 horen eenmaal bij elkaar. Sinds 1950 komt de Formule 1 al naar de Ardennen en zijn er vele rondes geracet. 

De kettingbotsing van ‘98

We nemen je mee terug in de tijd. De Grand Prix van 1998 begon hectisch. Het had voor de race flink geregend, toch koos de wedstrijdleiding voor een staande start. Iedereen komt bocht één goed door, maar op de weg naar ‘Eau Rouge’ gaat het helemaal mis. Voormalig coureur David Coulthard spint de muur in en veroorzaakt een grote kettingbotsing. De één na de andere coureur rijdt op elkaar in. Op televisie is te zien dat banden en voorvleugels door de lucht vliegen en de ravage groot is. Voor acht coureurs is het einde verhaal. Zij vallen in de eerste ronde van de F1 race in Spa uit. Bij het Engelse commentaar van de race is te horen: ‘’Dit is de slechtste start die ik in mijn leven heb gezien!’’ 

In ons aanbod vind je verschillende mogelijkheden om reis een samen te stellen naar Spa-Francorchamps. Je kunt kiezen voor de gezellige F1-camping of een verblijf in onze herberg. Meer informatie over de reis kun je vinden in ons aanbod.