Waarom 2022 ondanks problemen voor Ferrari een topjaar is

Het contrast kan bijna niet groter voor Ferrari. Waar het vorig jaar nog alle zeilen bij moest zetten om plek drie te behalen in het constructeurskampioenschap, kan het dit jaar de strijd om plek één aangaan. Deze grote verandering is gemakkelijk is te verklaren, maar dat maakt het niet minder bijzonder!

In Frankrijk valt opnieuw vroegtijdig het doek voor een van de coureurs van Ferrari. Na vermeende problemen met het gaspedaal crashte de enorm ambitieuze Charles Leclerc. Dat is niet voor de eerste keer dit seizoen. Ook in Azerbeidzjan en Spanje ging het al fout voor Leclerc. Vooral in Bakoe leek Ferrari veel gezichtsverlies te lijden. Al vroeg in de race ging het voor Carlos Sainz Jr. fout. Hij klaagde over zijn motor alvorens hij in een bocht rechtdoor schoot. Voor hem het einde van de race. Leclerc hield het langer vol en leek op een eerste plek af te stevenen, tot ook bij hem noodlot toesloeg. In ronde 27 werden ook hem motorproblemen fataal.

Veelvoudige motorproblemen
Daarnaast ging het ook in Oostenrijk, Spanje én Australië fout. In Oostenrijk vliegt de motor van Carlos Sainz Jr. in brand waardoor hij voorafgaand aan de Grand Prix van Frankrijk zijn motor volledig moet vervangen. Een gridstraf volgt. Ook in Spanje kosten motorproblemen Ferrari behoorlijk wat punten. Leclerc rijdt eenzaam aan kop en lijkt de champagne alvast koud te kunnen zetten, tot zijn snelheid bijna volledig wegvalt. Hij verdwijnt in de pits en keert niet meer terug op het asfalt.

Verschil van dag en nacht
Het klinkt als een treurige opsomming van problemen die een goed seizoen van Ferrari overschaduwen. Toch zal men bij de Scuderia niet geheel ontevreden zijn over het huidige seizoen. Hoewel het veel punten is misgelopen, verloopt het seizoen al véél beter dan in 2021. Keuzes uit het verleden betalen zich dus zeker uit. Afgelopen seizoen besloot men bij Ferrari zo min mogelijk te investeren in de auto om zo in 2022 dubbele stappen te kunnen maken. Iets dat tot op heden tot resultaten leidt.

‘Droomseizoen’ Charles Leclerc
In 2021 werden er slechts twee podiumplekken behaald. Dat aantal is in 2022 al ruim overschreden. Nú, met nog negen races te gaan, stond er al elf keer een Ferrari-coureur op het podium. Dat is ook in het aantal punten goed terug te zien. Waar de Scuderia in 2021 in totaal 323,5 punten werd gehaald, gaat het vermoedelijk dat aantal komend weekend al passeren. Op het moment van schrijven telt Ferrari al 314 punten. Voor Verstappen-uitdager Charles Leclerc is het nu al een droomseizoen. Hij heeft nu al meer punten behaald dan vorig seizoen. Dat ondanks dat hij al drie keer zijn race moest staken.

Geduchte tegenstander
Al met al blijken de keuzes van Ferrari in 2021, zich in 2022 uit te betalen. Wanneer de Scuderia de motorproblemen weet te tackelen, zal blijken dat het seizoen voorlopig nog niet besloten is. Charles Leclerc heeft zich meermaals bewezen als geduchte tegenstander van Verstappen.