Terugblik op de GP van België: de race die geen race werd

De GP van België verliep niet zoals iedereen vooraf had verwacht. Ondanks de ‘winstpartij’ van Max Verstappen viel er maar weinig te juichen aan het met regen volgelopen circuit van Spa-Francorchamps. Gelukkig is er tóch nog genoeg om met een goed gevoel naar terug te kijken. De gezelligheid op de F1-Sportreizen-camping, de spectaculaire kwalificatie én de sfeer rondom het circuit. 

Formule 1-camping Spa-Francorchamps

Dag 1: vrijdag 27 augustus 2021

Waar wij hadden verwacht onze gasten in de regen te moeten verwelkomen, liep het gelukkig wat anders. Ondanks de slechte weersvoorspellingen bleef het zonnetje ons tot in de namiddag trouw. Wel zo fijn bij het uitstallen van de caravan en het opzetten van een tentje. Binnen no-time was het lege grasveld omgetoverd tot een volwaardige Formule 1-camping. Eentje waar de vlaggetjes van Max Verstappen hoogtij vieren en de Nederlandse vlag ook vrijwel nergens ontbreekt.

Het Spa-Francorchamps virus krijgt vrijwel iedereen na aankomst te pakken. Er wordt dan ook al gretig gebruik gemaakt van de shuttleservice tussen Camping Coo en het circuit van Spa-Francorchamps. Waar de meeste aanwezigen voor de race van zondag nog thuis op de bank zitten, zijn de echte diehards – die natuurlijk op onze camping verblijven – al aanwezig bij de Porsche Cup, W-series en Formule 3. Het belooft de komende dagen een groot Formule 1-feest te worden.

F1 Camping Sportreizen.com

Ook na afloop van de eerste racedag kan men de snelheidsduivels maar moeilijk uit hun hoofd zetten. Onder het genot van een knetterend kampvuur wordt de laptop erbij gepakt en luistert men geïnteresseerd naar de verhalen van Robert Doornbos en Tom Coronel tijdens het Formule 1-café. Natuurlijk is het voor de meesten ook een goed moment voor ontspanning. Met een biertje en een muziekje komen de gasten de eerste échte avond goed door.

Vrije training & kwalificatie GP van België

Dag 2: zaterdag 28 augustus 2021

Een enkeling is ondanks de gezellige avond op de camping al vroeg uit de veren. Of het komt door de geur van het heerlijke ontbijt óf de spanning voor de kwalificatie is de vraag. Wellicht is het een combinatie van beide. Langzaam laten steeds meer campinggasten hun gezicht zien. Ook niet gek, het programma rondom de Grand Prix van België is dagvullend. Er wordt niet alleen een vrije training en kwalificatie gereden voor de Formule 1 maar ook de sterren uit de Porsche Cup, Formule 3 en W-series moeten zich vandaag wederom bewijzen op het circuit van Spa-Francorchamps.

Terwijl de eerste gasten al onderweg zijn naar het circuit, komen de laatste uit hun warme bed gekropen. Dat zal misschien wel een tegenvaller zijn. Want vandaag zijn de weergoden niet met ons en besloten ze ons behoorlijk wat millimeters regen te schenken. Voor de race liefhebber wellicht mooi, voor de aanbidder van de zomer geen pretje. Doorweekt maar nog lang niet uit de weg geslagen, juicht een groot deel van de aanhang Max Verstappen naar een pole position. Iets waar het tot in Q3 niet op uit leek te komen. Lando Norris verrast vriend en vijand door zowel in Q1 en Q2 hoge ogen te gooien. Het slechte weer wordt hem in de laatste kwalificatieronde teveel. Na Eau Rouge spint hij en rijdt hij zijn complete auto kapot. De oranje fakkels mogen uit de tas. Max Verstappen zet zichzelf op P1 voor de Grote Prijs van België. Wat we dan nog niet weten is dat die kwalificatie wel héél doorslaggevend wordt. 

Sfeervolle camping Sportreizen.com GP België

Beetje bij beetje keren de verregende campinggasten terug op Camping Coo. De natte pakken waren het meer dan waard. Na een warme douche wordt er onder het genot van een goede barbecue en uiteraard een Belgisch biertje nog wat gebabbeld over het Formule 1-kwalificatie, de Porsche Cup, de W-Series en de Formule 3. Ook de tweede avond op de camping staat weer in het teken van gezelligheid. Het kampvuur staat aan, het bier smaakt goed en de sfeer zit er weer goed in. 

Grand Prix van België

Dag 3: zondag 29 augustus 2021

De een met een lichte kater, de ander fris en fruitig; maar beiden hadden geen moeite om uit bed te komen. Gek is dat ook niet natuurlijk. De grote race van de Formule 1 staat op het programma en daar moet je natuurlijk bij zijn! Al om 07:00 stappen de eerste gasten in de pendelbus richting het circuit van Spa-Francorchamps. We hebben het hier dan natuurlijk ook over de grootste fanatiekelingen. Zo zijn er ook genoeg levensgenieters die nog even de tijd nemen voor een stevig ontbijt en een warme douche. 

Helaas zijn de omstandigheden op zondag ook allerminst zomers. Flinke regenval en koude wind zorgen voor klapperende tanden, natte voeten en slome vingers. Toch is ook vandaag men massaal uitgetrokken naar het circuit. Vrijwel alle tribunes zijn gevuld en rondom de baan is het na een paar uur al lastig een mooie plek te vinden. De fans zijn er klaar voor! 

Grand Prix van België

Na het ochtendprogramma is het tijd voor een eerste blik op de F1-coureurs en hun bolides. Kort na de drivers parade komen de F1-wagens in vlot tempo voorbij gevlogen voor een aantal verkenningsrondes. Wanneer deze verkenning alweer voorbij is na twee rondes, blijken de weersomstandigheden allerminst optimaal voor een race. Sergio Pérez vlamt zijn wagen met dank aan de natte baan direct de muur in. Voor hem lijkt de race al voorbij voordat hij überhaupt is begonnen.

Het is zelfs zo’n slecht weer dat de raceleiding het startsein niet durft te geven. Uitstel na uitstel volgt totdat er toch het signaal komt om te starten. De formation lap begint tot grote vreugde van de fans. De ene na de andere oranje fakkel wordt afgestoken als steunbetuiging voor Max Verstappen. Er is een probleem…! Na de verkenningsronde komen Verstappen en co niet nog een keer voorbij. Wat blijkt: de raceleiding vindt het niet verantwoord om te racen. Wederom wordt de start uitgesteld. 

Na weer ruim twee uur wachten wordt de race hervat. Meer dan twee rondes achter de safetycar wordt het niet. Een grote teleurstelling voor iedereen betrokken bij de race. Uiteraard staat de veiligheid van de coureurs voorop. Met die wetenschap keert men enigszins aangeslagen terug richting de camping. Waar overigens de eerste campinggasten al voor de herstart van de race de warmte van de camper weer hadden opgezocht. 

Ook deze avond wordt er weer nagepraat over alle gebeurtenissen en vooral over wat er niet is gebeurd. Vandaag is er opnieuw de mogelijkheid om te genieten van een barbecue en zoals iedere dag tot nu toe het geval was, wordt de avond afgesloten met een biertje.

Terugreis na weekend Formule 1

Dag 4: maandag 30 augustus 2021

Het raceweekend zit er nu echt op. Zondagavond is er een deel van de campinggangers al huiswaarts gegaan. Op de maandagochtend volgt de rest ook na een goed ontbijtje. Het was ondanks het ontbreken van de Grand Prix-race toch een meer dan geslaagd weekend. De gezelligheid, de beleving en al het andere race geweld hebben gezorgd voor een herinnering die nooit meer verloren gaat!

Volgend jaar naar de Formule 1 in België? Bekijk dan onze België-pagina via deze link en laat jouw gegevens achter voor meer info!