Terugblik op de GP van België: de race die geen race werd

De GP van België verliep niet zoals iedereen vooraf had verwacht. Ondanks de ‘winstpartij’ van Max Verstappen viel er maar weinig te juichen aan het met regen volgelopen circuit van Spa-Francorchamps. Gelukkig is er tóch nog genoeg om met een goed gevoel naar terug te kijken. De gezelligheid op de F1-Sportreizen-camping, de spectaculaire kwalificatie én de sfeer rondom het circuit. 

Formule 1-camping Spa-Francorchamps

Dag 1: vrijdag 27 augustus 2021

Waar wij hadden verwacht onze gasten in de regen te moeten verwelkomen, liep het gelukkig wat anders. Ondanks de slechte weersvoorspellingen bleef het zonnetje ons tot in de namiddag trouw. Wel zo fijn bij het uitstallen van de caravan en het opzetten van een tentje. Binnen no-time was het lege grasveld omgetoverd tot een volwaardige Formule 1-camping. Eentje waar de vlaggetjes van Max Verstappen hoogtij vieren en de Nederlandse vlag ook vrijwel nergens ontbreekt.

Het Spa-Francorchamps virus krijgt vrijwel iedereen na aankomst te pakken. Er wordt dan ook al gretig gebruik gemaakt van de shuttleservice tussen Camping Coo en het circuit van Spa-Francorchamps. Waar de meeste aanwezigen voor de race van zondag nog thuis op de bank zitten, zijn de echte diehards – die natuurlijk op onze camping verblijven – al aanwezig bij de Porsche Cup, W-series en Formule 3. Het belooft de komende dagen een groot Formule 1-feest te worden.

F1 Camping Sportreizen.com

Ook na afloop van de eerste racedag kan men de snelheidsduivels maar moeilijk uit hun hoofd zetten. Onder het genot van een knetterend kampvuur wordt de laptop erbij gepakt en luistert men geïnteresseerd naar de verhalen van Robert Doornbos en Tom Coronel tijdens het Formule 1-café. Natuurlijk is het voor de meesten ook een goed moment voor ontspanning. Met een biertje en een muziekje komen de gasten de eerste échte avond goed door.

Vrije training & kwalificatie GP van België

Dag 2: zaterdag 28 augustus 2021

Een enkeling is ondanks de gezellige avond op de camping al vroeg uit de veren. Of het komt door de geur van het heerlijke ontbijt óf de spanning voor de kwalificatie is de vraag. Wellicht is het een combinatie van beide. Langzaam laten steeds meer campinggasten hun gezicht zien. Ook niet gek, het programma rondom de Grand Prix van België is dagvullend. Er wordt niet alleen een vrije training en kwalificatie gereden voor de Formule 1 maar ook de sterren uit de Porsche Cup, Formule 3 en W-series moeten zich vandaag wederom bewijzen op het circuit van Spa-Francorchamps.

Terwijl de eerste gasten al onderweg zijn naar het circuit, komen de laatste uit hun warme bed gekropen. Dat zal misschien wel een tegenvaller zijn. Want vandaag zijn de weergoden niet met ons en besloten ze ons behoorlijk wat millimeters regen te schenken. Voor de race liefhebber wellicht mooi, voor de aanbidder van de zomer geen pretje. Doorweekt maar nog lang niet uit de weg geslagen, juicht een groot deel van de aanhang Max Verstappen naar een pole position. Iets waar het tot in Q3 niet op uit leek te komen. Lando Norris verrast vriend en vijand door zowel in Q1 en Q2 hoge ogen te gooien. Het slechte weer wordt hem in de laatste kwalificatieronde teveel. Na Eau Rouge spint hij en rijdt hij zijn complete auto kapot. De oranje fakkels mogen uit de tas. Max Verstappen zet zichzelf op P1 voor de Grote Prijs van België. Wat we dan nog niet weten is dat die kwalificatie wel héél doorslaggevend wordt.