Spa-Francorchamps: ooit het minst geliefde circuit voor coureurs

Voordat in september de Grand Prix van Nederland wordt gereden, mogen we eerst nog genieten van een GP op het circuit van Spa-Francorchamps in België. Ooit stond dit circuit bekend als het minst geliefde circuit onder de coureurs. Inmiddels is er veel veranderd en is die tendens wel veranderd. Spectaculair is het nog wél. Zeker als er de gebruikelijke regenbui om de hoek komt kijken. Wij blikken in deze blog terug op de meest memorabele momenten uit de geschiedenis van deze Grand Prix!

Het circuit van Spa-Francorchamps is bijna niet meer weg te denken van de kalender van de Formule 1. Al in 1950 werd er voor het eerst in de Belgische Ardennen geracet onder de vlag van de Formule 1. Inmiddels vele Grands Prix en circuitverbouwingen verder wordt op zondag 29 augustus 2021 de 54e Formule 1-race op het circuit van Spa-Francorchamps verreden. Die wijzigingen aan de baan kwamen er niet voor niks. Voor een langere tijd gold de racebaan op Spa als een van de minst geliefde circuits onder Formule 1-coureurs. Door de smalle baan, snelle bochten én vaak slechte weersomstandigheden was tot 1969 het circuit levensgevaarlijk. Er vonden dan ook geregeld ongelukken plaats.

Het circuit van Spa-Francorchamps

Jens Mommens / Shutterstock.com

Horror Grand Prix van 1960

19 september 1960 was zonder meer de meest zwarte dag in de F1-geschiedenis. Op het circuit van Spa-Francorchamps had het hevig geregend. De baan was spekglad en was daarmee al een gevaarlijke plek om te racen. Daarnaast besloot men dat er dat seizoen ook voor het eerst met nieuwe auto’s werd gereden in de Formule 1. Het gevolg: een van de meest chaotische, pijnlijke races ooit. De nieuwe bolides waren met dank aan het gebruik van lichter, dunner materiaal een stuk sneller dan voorheen. Ze waren alleen nog niet getest op het circuit van Spa-Francorchamps, dat op zichzelf toch al een snelle baan was. Coureurs Chris Bristow en Alan Stacey komen beide op tragische wijze om het leven. Ook Stirling Moss en Mike Taylor verlaten de Grand Prix van België niet ongeschonden. De één moet geheel stoppen met racen; de ander ligt er voor meer dan een jaar uit vanwege hevige verwondingen.

Koppig circuitbestuur

Je zou denken dat er direct na de tragisch verlopen Grand Prix van 1960 ingegrepen zou worden. Niks is minder waar. Het duurde tot 1969 voordat men niet meer anders kon. In de voorbijgaande jaren vielen er nog meer gewonden. Voor een deel van de raceteams was er een grens bereikt. Tot hier en niet verder. Ze trokken zich terug voorafgaand aan de GP in België. De Grand Prix vertrok in de jaren erna naar Zolder in Vlaanderen.

GP van België

In 1983, dertien jaar na de laatste Grand Prix op het circuit van Spa-Francorchamps, keert de Formule 1 terug in de Ardennen. Na de nodige aanpassingen wordt het circuit weer als veilig beschouwd. Toch is er een verraderlijke variabele niet uitwisbaar. Door de ligging van de racebaan is er altijd een grote kans op regenval. Ook tijdens de GP van 1998 blijkt slecht weer een spelbreker te zijn. Slechts 8 van de 22 coureurs finishen nadat er direct in de eerste bocht al 13 wagens op elkaar klappen. Ook bij de herstart van de race gaat het wederom fout. Door het minimale zicht rijdt F1-icoon Michael Schumacher zo bij David Coulthard achterop. Tot grote woede van de Duitser zelf.

Prachtige races

Inmiddels is het circuit zo aangepast dat de angst niet langer regeert onder de coureurs. Sinds 1985 is de Grand Prix van België dan ook een vaste kracht op de kalender van de Formule 1. Enkel in 2003 en 2006 ontbrak Spa-Francorchamps op het programma. In 2003 was de tabaksreclame vanwege een verbod in België het probleem. In 2006 werd het circuit verbouwd. Op zondag 29 augustus staat er dus alweer de vijftiende achtereenvolgende race in Spa op het programma. Gaat Max Verstappen voor het eerst een eerste plek pakken in België tijdens dit voor hem toch al glansrijke seizoen? Of verregenen de ambities van het racetalent door eventueel slecht weer?