Milaan als heerlijk tussendoortje

De Grand Prix van Monza brengt je naar Bella Italia. Naar de prachtige provincie Lombardije om precies te zijn. Monza is op zichzelf een bijzondere plek, maar als je dan toch moet kiezen om nabij het circuit een aantal dagen in een prachtstad te verblijven, dan moet je haast wel voor Milaan gaan. De stad van Il Duomo, Navigli, Stadio San Siro en vele andere hoogtepunten mag je haast niet missen als je er toch bent. 

Il Duomo: de trots van elke Milanees

De Dom van Milaan wordt gezien als het absolute middenpunt van de Lombardijse hoofdstad. In al zijn pracht en praal doemt het bij het betreden van het Piazza del Duomo op. De gebouwen rondom het plein en de kerk zijn mooi, maar staan in het niets bij het aanblik van de eeuwenoude dom. Nog altijd geldt Il Duomo als de grootste kerk van Italië. Uiteraard wordt daarbij de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan niet meegeteld als onderdeel van Italië. Ook van binnen is het gebouw een kunststukje. Voor een klein bedrag krijg je toegang tot de dom. Het is zelfs mogelijk om voor een paar euro extra een klim te maken naar het dak. Een uitzicht dat je waarschijnlijk niet snel meer vergeet. Het speciale aangezicht van de kerk is te danken aan de vele verschillende architecten die zich hebben ingezet tijdens de bouw. Het duurde dan ook maar liefst zes(!) eeuwen voor Il Duomo als af werd beschouwd.

 Een wandeling door Galleria Vittorio Emanuele

Recht naast de Dom van Milaan vind je een enorm ‘open’ gebouw. Dit is de Galleria Vittorio Emanuele. Het inmiddels bijna 150 jaar oude winkelcentrum dient als een van de belangrijkste ontmoetingsplaatsen voor locals. Met de nodige restaurants en winkels komt men hier geregeld samen om met elkaar in gesprek te gaan. De galerie is een architectonisch kunststukje. Het centrale plein en de enorme glazen koepel zijn de hoogtepunten tijdens een wandeling door dit bijzondere gebouw. Vergeet ook niet even binnen te kijken bij de exclusieve winkels van luxemerken als Prada, Gucci, Swarovski en Louis Vuitton. Je bent tenslotte in modestad Milaan.

Cultuur snuiven bij Castello Sforzesco

Wat verder van Il Duomo en Galleria Vittoria Emanuele vandaan, vind je het Castello Sforzesco en Parco Sempione. Beide maken onderdeel uit een van een gebied dat vroeger gold als een burcht voor de hertog van Milaan. Francesco Sforza, zoals zijn naam luidde, liet het kasteel bouwen maar zag het nooit in afgeronde staat. De bouw van het gigantische gebied duurde ruim honderd jaar. Na zijn dood werd Castelle Sforzesco gebruikt als citadel door verschillende bezetters van Milaan. Inmiddels is het al meer dan een eeuw niet meer in gebruik. Het is wel mogelijk om een bezoek te brengen aan het historische complex. De paradeplaats is intussen omgetoverd tot het prachtige Parco Sempione. Vergeet ook niet even te gaan kijken bij de Arco della Pace; een bijzonder poortgebouw dat aan de rand van het park te vinden is.

Een tochtje langs óf over Naviglio Grande

Je verwacht het misschien niet maar Milaan was tot in de 20e eeuw een van de belangrijkste havensteden van Italië. Vijf kanalen in de wijk Navigli zorgden ervoor dat de stad vanuit de Adriatische Zee, het Comomeer en Lago Maggiore goed bereikbaar was. Inmiddels zijn drie van de vijf kanalen gedempt en zijn er twee wat smaller gemaakt. De twee die overbleven, hebben nu wat weg van grachten. Rondom deze waterwegen is het vooral in de zomer enorm gezellig. Terrasjes van goede restaurants, leuke cafeetjes en bijzondere ateliers zijn er in overvloed te vinden. Navigli staat ook bekend als een van de betere uitgaanslocaties van Milaan. Trek er dus zeker een middagje of avond voor uit om dit gedeelte van de stad beter te leren kennen.

Milanese trots in Stadio San Siro

Als je de echte trots van de Milanees wil meemaken dan ontkom je er niet aan om een bezoekje aan voetbalclubs AC Milan of Internazionale F.C. te plannen. Beide clubs zijn als sinds jaar en dag grootmachten in het Italiaans voetbal. In een prachtige voetbaltempel genaamd Stadio San Siro óf als Inter thuis speelt Stadio Giuseppe Meazza, maken zij het vrijwel iedere club in Italië lastig. In het verleden streken geregeld Nederlandse voetballers neer om succes te boeken met een van de twee Milanese voetbalclubs. Denk hierbij aan spelers als Marco van Basten, Ruud Gullit, Wesley Sneijder en Aron Winter. Een bezoek een potje calcio mag net als een blik op Il Duomo, Navigli en Castello Sforzesco dus eigenlijk niet ontbreken als je in Milaan of Monza bent.

Il Duomo</