Grand Prix van Bakoe met kasteel als middelpunt

Zondag 6 juni klinkt het startsignaal voor de Grand Prix van Azerbeidzjan in Bakoe. Het stratencircuit, dat vooral bekend is van de smalle passages rondom een kasteel, is ongetwijfeld de race met de grootste achterliggende historie. In deze blog nemen wij jullie mee in het verhaal achter het kasteel.

Het stratencircuit van Bakoe staat bekend als het snelste stratencircuit ter wereld. Met nauwe, scherpe bochten, smalle straten en bijzondere hoogtepunten zorgt deze race voor een enorme adrenalinetoevoer bij coureurs én publiek. Door de ‘kooi’ rondom het circuit voelt het voor de racers zelfs alsof ze opgesloten zitten op de baan. Na zes bochten rijdt de coureur op de absolute blikvanger af. Het historische, ommuurde centrum van de stad is het middelpunt van het overgrote deel van sector 2 én 3 van de Grand Prix van Azerbeidzjan.

Muren, paleizen en torens van Bakoe

De grote vraag is: wat is het verhaal achter de omgeving van dit bijzondere circuit. Allereerst is het al interessant om te vermelden dat de ommuurde binnenstad, het Shirvanshah Paleis en de Maagdentoren allemaal een UNESCO-werelderfgoed zijn. Hiermee wordt de historische achtergrond van deze omgeving gewaarborgd en mag er niet zomaar wat aangepast worden in de bouw. Het werd dus nog interessanter voor de architecten aangezien het stratencircuit er pas sinds 2017 ligt! Men was verplicht om de race om de historische binnenstad heen te leiden. Laten we eerlijk zijn, het levert in ieder geval fantastische plaatjes en unieke racemomenten op!

Grand Prix Bakoe

In sector 2 van de race stuit men voor het eerst op de stadsmuren van het oude Bakoe. Deze werden gebouwd in de elfde eeuw door Akhsitan I, de koning van het Shirvanshah-rijk. De onafhankelijke staat wist ‘grote buren’ als het Perzische Rijk en Rusland voor een langere tijd op imposante wijze buiten de deuren te houden. Na een forse aardbeving verging Shirvanshah-hoofdstad Shamakhi volledig en zocht Koning Akhsitan I naar een nieuw onderkomen. Bakoe was de meest voor de hand liggende keuze vanwege zijn tactische ligging aan de Kaspische Zee. Tevens gold de stad al eeuwen als een belangrijk handelsknooppunt voor handelslieden die de Zijderoute bewandelden.

De koningen van het Shirvanshah-rijk lieten door de jaren heen het Shirvanshah-paleis opknappen, enkele muren plaatsen of versterken en maakte van de binnenstad van Bakoe een onneembare vesting. In de eeuwen daarna werd er geregeld stokje gewisseld als het gaat om de overheerser van Bakoe, maar de ommuurde stad hield stand en bezweek niet voor geweld en oorlog.

Oliedollars

Tot op de dag van vandaag geldt Icheri Sheher, zoals de Azeri de binnenstad zo mooi noemen, niet alleen als het middelpunt van een Formule 1-race, maar ook als middelpunt van oliestad Bakoe. Want waar de stad voorheen haar rijkdom te danken had aan handelsrelaties, is het in de 21e eeuw bekend om de oliedollars. Nieuwe, torenhoge wolkenkrabbers schoten in de voorbije tien à twintig jaar uit de grond en gaven Bakoe een compleet nieuw gezicht.