De Grand Prix van Saoedi-Arabië debuteert dit jaar op de racekalender van de Formule 1. Op een tijdelijk stratencircuit tussen de wolkenkrabbers van de enorm rijke oliestaat mogen Max Verstappen en co. gaan strijden om de eerste podiumplek ooit op Saoedische bodem.

Wolkenkrabbers, jachten en rijkdom

Saoedi-Arabië staat bekend om de enorme weelde. Niet alleen hoofdstad Riyadh staat bekend om het rijkdom, de wolkenkrabbers en dure auto’s; ook in havenstad Djedda weet men maar al te goed wat oliedollars teweeg kunnen brengen. In de laatste twintig jaar verschenen enorme, luxe gebouwen aan de horizon van de tweede grootste stad van het land. Om voor de stad nog wat extra aandacht te genereren buiten de landsgrenzen werd er gekozen om de Formule 1 (tijdelijk) naar Djedda te halen. Wie wegdroomt bij het aangezicht van de Grand Prix van Abu Dhabi is dit goed nieuws. Ook vanaf het Saoedische circuit is er een geweldige backdrop. In het steenrijke gedeelte de Corniche zijn enorme jachten, torenhoge wolkenkrabbers en dure auto’s de waan van de dag.

Grand Prix Jeddah

Grand Prix Saoedi-Arabië: tijdelijke race

Je zult jezelf afvragen: waarom wordt er niet geracet in hoofdstad Riyadh? Heel lang gaat dat ook niet meer duren voordat het Formule 1-circus neerstrijkt in de Saoedische hoofdstad. Met een deal van maarliefst tien jaar is men in ieder geval verzekerd van nog eens negen races ná de race van dit jaar. In 2021 en 2022 moeten we het nog doen met een stratenrace in Djedda. Er is een grote kans dat er vanaf 2023 op een nog te bouwen circuit in Riyadh geracet gaat worden. Het hypermoderne circuit moet het paradepaardje worden van de koningsklasse van de autosport. Verder kunnen wij nog weinig zeggen over de race die komen gaat in Riyadh.

Over de Grand Prix van Djedda is al wel het een en ander te vertellen. Buiten dat het dus een tijdelijke race is, mag het duidelijk zijn dat men er niet minder mee uitpakt. Prins Khalil Bin Sultan Al Faisal verzekerd ons alvast dat de focus ligt op het entertainen van de fan. Wat we mogen verwachten? Een race op een mooie locatie, met de mogelijkheid tot een nog mooiere grid. De Saoedische prins meldde dat het decor mooi moest zijn maar de race zelf nog mooier. Een stratenrace met veel bochten levert normaal gesproken weinig spanning om. Toch is men er niet bang voor dat er weinig ingehaald kan worden. Het moet een van de meest uit het oog springende races van het jaar worden!

Grand Prix Saoedi Arabië

De stad Djedda

Hoewel bij de naam Djedda niet bij iedereen direct een belletje gaat rinkelen, is het een van de grootste steden van het Midden-Oosten. Gelegen aan de westkust van Saoedi-Arabië, is het de woonplaats van ruim drie miljoen Saoediërs. Djedda ligt in dezelfde provincie als het bedevaartsoort Mek