Formule 1 in Londen

Jens Mommens / Shutterstock.com

Formule 1 in hartje Londen? Mogelijk in 2026 al!

Het lijkt een kwestie van tijd voordat de Formule 1 ook in Londen neerstrijkt om te racen. Al een aantal keer eerder staken geruchten de kop op dat de Britse hoofdstad plannen heeft om een Formule 1-circuit aan te leggen. Nu het raceseizoen weer begonnen is, laaien de verhalen weer op. Er zouden zelfs al gesprekken zijn gevoerd door burgemeester Sadiq Khan en de eigenaren van de Formule 1 Liberty Media.

Helemaal gloednieuw zal het circuit dat in de Docklands komt, niet zijn. Sinds 2015 vindt hier al de ePrix van Londen plaats. De Formule E is dus al bekend met deze locatie, die onder fans en coureurs enorm populair is. Het feit dat met wat aanpassingen hier ook een Formule 1 Grand Prix gereden kan worden, maakt ons in ieder geval gelukkig. Een F1-race in een sportstad als Londen is eigenlijk het enige wat nog ontbreekt. Londen is al bekend van het WK darts in december, meer dan tien betaald voetbalclubs en een aantal NFL-wedstrijden per jaar.

Het droomcircuit van Londen

Het huidige circuit dat in de Docklands ligt is ingericht op de Formule E en is 2,1 kilometer lang. Dat er het een en ander moet gebeuren om het ook klaar te maken voor de Formule 1 moge duidelijk zijn. Volgens de Britse krant The Times moet het nieuwe beoogde circuit 5,9 kilometer lang worden en lijken op het circuit Gilles Villeneuve in Canada. De bouw en verbouwing moet in totaal zo’n 250 miljoen pond gaan kosten. Dat is omgerekend ongeveer 284 miljoen euro. Men hoopt in de komende 12 maanden toestemming te krijgen en te kunnen starten aan het nieuwe circuit, dat in het meest positieve geval al in 2026 klaar kan zijn.

Hoewel een stratenrace langs Trafalgar Square, de Big Ben en The Eye of London natuurlijk schitterend was geweest, was dat een wilde droom. Desalniettemin is een Grand Prix door de Docklands een prachtig alternatief. De Royal Docks zijn het thuis van een aantal uitstekende hotels, London City Airport en het schitterende City Hall gebouw. Laten we hopen dat de Formule 1 ook fan is van de plannen en we binnen een aantal jaar de kans krijgen om langs het gloednieuwe London Circuit te zitten!

Kun je niet wachten tot die tijd en wil je dit jaar al een Grand Prix bezoeken? Dat begrijpen wij als geen ander! Bekijk de mogelijkheden via een klik op deze link.

Benieuwd naar hoe het er nu uitziet in de Formule E? Bekijk dan eens de video hieronder!