F1 is jarig

De Formule 1 is vandaag jarig! Op het circuit in Silverstone werd op 13 mei 1950 de eerste officiële race ooit gereden. Je kan je niet meer voorstellen dat de fans 71 jaar geleden achter strobalen de race bekeken. In de tientallen jaren die zijn verstreken is er een hoop veranderd en gebeurd. Toch is de aard idem dito gebleven, waarom dat zo is? Lees het hier!

We racen al veel langer!

De eerste officiële race vond plaats op 13 mei 1950. Toch werd er in de decennia hiervoor ook al flink geduelleerd tussen verschillende coureurs. Alleen reden ze toen nog zonder enige reglementen. Na de oorlog ging de organisatie aan de slag met het opstellen van een reglementenboek. Dit om het valsspelen te voorkomen en deelname eisen te verhogen. In 1950 was alles eindelijk in kannen en kruiken en kon er geracet worden. De koningsklasse van het racen werd hiermee geboren!

Historie geschreven

Op de oude vliegbasis van Silverstone vond de eerste officiële Grand Prix ooit plaats. Tot op de dag van vandaag komt het Formule 1-circus jaarlijks langs voor een GP. In 1950 kwamen vanuit alle hoeken van Engeland de race liefhebbers op het evenement af. Met meer dan 120.000 toeschouwers gaat de race van start. De mensen staan langs de baan als voetbalsupporters bij een amateurwedstrijd. Tegenwoordig levensgevaarlijk, toen doodnormaal. 21 coureurs staan aan de start van de eerste GP ooit. Allemaal kijkend naar de man met de zwart-wit geblokte vlag. Wanneer hij deze naar beneden zwaait is er historie geschreven: de eerste Formule 1-Grand Prix is een feit!

Italiaan wint als eerst

Het startschot is gegeven en het spektakel is onderweg! Op de oude beelden zie je een mensenmassa achter de bolides over het circuit rennen. De vraag is: zijn dit de crewleden van de teams, of een aantal enthousiaste fans die een broodje willen scoren? Als superhelden vliegt de massa over het circuit. In ronde twee zien we de eerste uitvaller al, Leslie Johnson zijn race gaat letterlijk in rook op. Zijn motor heeft het één rondje volgehouden. Hij moet zijn strijd staken. Het was niet de laatste uitvaller van de race. Maar liefst tien coureurs haalden de eindstreep niet! Na twee uur lang racen en zeventig rondes verder is het de Italiaan Giuseppe Farina die als eerst over de streep komt. Hij is de eerste van vele winnaars in de Formule 1.

Een grote metamorfose

Door de jaren heen is de sport erg veranderd. Vooral op het gebied van veiligheid heeft de sport flinke stappen gemaakt. Fans staan bijvoorbeeld nu achter veilige hekken, coureurs zijn veel beter beschermd en de teams moeten zich houden aan strikte veiligheidsprotocollen. Ook de bolides kregen in de jaren flinke makeovers. De ouderwetse ‘boomstam auto’s’ zijn getransformeerd in hypermoderne snelheids machines. De sport is ook veel groter dan in 1950, miljoenen mensen volgen tegenwoordig de races van over de hele wereld. Toch is de kern van de sport exact hetzelfde gebleven.

GP silverstone

Keerpunt in de racesport

De sport is erg veranderd maar de races zijn nog identiek aan die van 1950. De mensenmassa komt nog altijd voor die ene reden en passie naar de wereldwijde circuits: de liefde voor de autosport. Elke coureur is nog steeds een held en elke race kent zijn eigen verhaal. In de F1-wereld ga je van hero to zero. Altijd zijn er winnaars en verliezers. De sport kende vele mooie verrassingen en vele trieste dieptepunten. De dood van Ayrton Senna is een keerpunt geweest voor de Formule 1. Het moest veiliger en er mochten niet meer slachtoffers vallen. Na Senna is het nog een aantal keer misgegaan, maar het gebeurt niet jaarlijks meer. De sport heeft stappen gemaakt maar heeft haar identiteit niet verloren. Het is uitgegroeid tot een volwassen versie ten opzichte van die eerste race in 1950.

Reis af naar de GP van Engeland!

In stukken veiligere omstandigheden voor de fans en rijders komt de F1 ook dit seizoen weer naar Silverstone. In Engeland gaat de strijd tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton verder. Wint Hamilton zijn thuisrace, of weet Verstappen dit Britse feestje te verstoren? Via ons aanbod boek je gemakkelijk een reis naar de GP van Engeland. Met behulp van een treinreis verplaats je jezelf naar de overkant van het water! Daar ervaar je een Formule 1-spektakel in het geboorteland van de sport. Een F1-reis boek je bij Sportreizen.com!