De Hungaroring: het Monaco zonder gebouwen

In het weekend van 31 juli staat hij alweer voor de 37e achtereenvolgende keer op het programma van de Formule 1: de Grand Prix van Hongarije op de Hungaroring. Al decennialang staat het Hongaarse circuit bekend als een van de meest spraakmakende, ingewikkelde racebanen van het hele seizoen. Ook dit seizoen is er weer veel om naar uit te kijken én op terug te blikken. Wij nemen jullie in deze blog mee in het verhaal over de Hungaroring!

In 1986 klonk voor de eerste keer een startsignaal voor een Formule 1-race achter het IJzeren Gordijn. Volgens de planning had dat eigenlijk al drie jaar eerder moeten gebeuren op een heel andere plek. Bernie Ecclestone, Chief Executive van de Formule 1, had zijn zinnen gezet op een race in de voormalige Sovjet Unie. Toen bleek dat dit niet tot de mogelijkheden behoorde én er een bekende van het F1-kopstuk opperde een race te organiseren in Hongarije; was de Brit ook om. Er moest een stratencircuit komen vergelijkbaar aan die van Monte-Carlo in Monaco. Ook die kwam er niet toen de regering van Hongarije besloot een circuit aan te leggen nét buiten Boedapest. In een recordtijd van acht maanden was de Hungaroring rijklaar!

Spektakel tijdens eerste races

Hoewel de eerste race al was gereden, maakte de Formule 1 op 10 augustus 1986 zijn debuut op het gloednieuwe circuit. Een beetje zijn zin kreeg Ecclestone wel. Door de vele bochten en minimale inhaalmogelijkheden leek de baan toch nog wat op het circuit van Monaco. Door de jaren werden de nodige wijzigingen doorgebracht omdat de coureurs wel erg veel moeite hadden met het aantal scherpe bochten. Voor Nelson Piquet leek het echter geen reden om een overwinning mis te lopen. De Braziliaan won in 1986 voor 300.000 uitzinnige fans als eerste een Grand Prix op de Hungaroring.

Ook het jaar erna was er aan spektakel geen gebrek. In 1987 waren het alleen niet de sportieve prestaties die opvielen. Tijdens deze Grand Prix ging de volledige aandacht uit naar Nigel Mansell die op de pole position vertrok en voor een langere tijd vooraan reed, totdat vijf ronden voor tijd het noodlot toesloeg. Plots verloor de Brit een van zijn wielen en moest hij zijn strijd om plek 1 staken. Het leverde hem wel een vereeuwiging op het Hongaarse circuit op. Bocht vier, waar het allemaal gebeurde, draagt sindsdien zijn naam.

Hungaroring als trekpleister

Nu, 36 races na het eerste startsignaal, is de Hungaroring nog steeds van de partij. Na het circuit van Monza is er geen enkele baan die al zo lang achtereenvolgend aanwezig is op het programma van de Formule 1. Daar is men in Boedapest en omstreken enorm trots op. Zeker als men kijkt naar de toerismecijfers die het oplevert. Samen met de Donau-bocht, de binnenstad van Boedapest én het Balatonmeer is Magyoród (de officiële vestigingsplek van de Hungaroring) de meest bezochte plek onder toeristen. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat de Formule 1 daar een groot aandeel in heeft. Ook de weersomstandigheden helpen een handje mee voor de toerist. De zomers, wanneer de F1 neerstrijkt in Hongarije, zijn over het algemeen warm en regenloos. In 2006, dertig jaar na de eerste race, vond er voor het eerst een natte Grand Prix plaats op het circuit nabij Boedapest.

Een blijvertje

Met 37 jaar aan achtereenvolgende races en een zekerheid op Grands Prix tot 2027 heeft onze eigen Max Verstappen nog even de tijd om zijn stempel te drukken op de Hungaroring. De beste rondetijd is nog altijd in handen van directe concurrent Lewis Hamilton. In 2020 behaalde hij een tijd van 1:16:627. Er is een grote kans dat Hamilton zelf, anders Verstappen wel, die tijd gaat verbeteren in 2022. Voor een wereldkampioenschap in Hongarije komt het voor beide topcoureurs nog te vroeg. Er rest tenslotte nog een behoorlijk aantal Grands Prix voor het seizoen is beklonken. Enkel Nigel Mansell – ja, die van dat verloren wiel – en Michael Schumacher wisten zich tot F1-winnaar te kronen in Hongarije. Er mag dan geen wereldkampioen gekroond worden, uitkijken naar de komende race kun je zeker! Het belooft met behulp van de aanwezige fans weer een prachtig spektakel te worden.

Nelson Piquet met een prachtige inhaalactie t.o.v. Ayrton Senna tijdens de GP van Hongarije in 1986.