Italiaans feest

Historie Monza: te gast vanaf 1950

Monza is het circuit waar het Formule 1-circus het vaakst heeft geracet. Dit jaar wordt de zeventigste Grand Prix in Noord-Italië verreden. Sinds 1950 komt de F1 jaarlijks langs voor een race op het snelheidscircuit. Een keer werd er niet gereden. In 1980 werd de GP elders gehouden door een grote renovatie aan de baan. Dit jaar staat het circuit natuurlijk gewoon op de kalender. Wij blikken terug op de historie van deze unieke baan. 

De ovale bocht

Door de jaren heen is het circuit links en rechts wat gerenoveerd. Voor de grote renovatie in 1980 had het circuit een grote lange ovale bocht. Waar de buitenkant van de baan omhoog liep en de binnenkant vlak bleef. Met de hedendaagse auto’s is het onmogelijk om volgas door deze bocht heen te scheuren. Maar in die tijd werd het gezien als de normaalste zaak van de wereld. Toch is het overgrote deel van de circuit intact gebleven. Zoals de hoge snelheden op de baan en de grote support voor het Ferrari-team.

circuit monza

Scuderia-gekte

Het meest populaire team in Monza is Ferrari. De Italianen zitten bovenop de Scuderia en mogen niets missen. Het is niet gek als je zegt dat de GP van Monza een nationaal evenement is. Dat was te zien tijdens de GP in 2019. Charles Leclerc won namens de Scuderia. Het werd gevierd alsof hij het wereldkampioenschap had gewonnen. Bij het volkslied voor de Italiaanse renstal zingen alle Italianen uit volle borst mee. Trots stralen de fans uit dat het nationale team er met de volle buit mee vandoor gaat. De GP van Monza is een bekerfinale met alleen maar thuissupporters.  

Historie Monza: De winnaars 

Van crashes tot onsterfelijke overwinningen, er zijn veel spectaculaire momenten geweest op het circuit van Monza. Zo wisten Sebastian Vettel en Pierre Gasly beide namens AlphaTauri/Toro Rosso te winnen op dit circuit. Maar ook de andere grote namen hebben hier historie geschreven. Maar welke coureurs wonnen de meeste races? Hieronder vind je een overzicht!

5x: Lewis Hamilton*, Michael Schumacher
4x: Nelson Piquet
3x: Sebastian Vettel*, Rubens Barrichello, Ronnie Peterson, Stirling Moss, Juan Manuel Fangio

Jouw trip naar de Grand Prix van Monza!

Ook dit jaar vinden we de GP van Monza terug op de kalender. Lewis Hamilton gaat aanstaande september op jacht om de meest succesvolle coureur te worden op deze historische baan. Maar hij krijgt dit niet cadeau, Max Verstappe