Voor Raymond van Barneveld is het PDC World Darts Championship 2019/2020 zijn langverwachte moment van afscheid van de professionele tak van de dartsport. Wij schreven een ode aan een de van de beste darters ooit.

Revanche op 2018/2019
Het is 17 december 2018, men vreest voor een onaangekondigd afscheid voor Barney. In een sfeervol Alexandra Palace staart Van Barneveld beduusd voor zich uit. Zijn directe tegenstander Labanauskas gooit in de eerste ronde van het PDC World Darts Championship zijn laatste pijlen succesvol in het bord en schakelt de éénmalig PDC wereldkampioen uit.
Barney laat zich niet kennen en gaat niet bij de pakken neerzitten. Dit is niet zijn einde. Dat kan niet. Dat zou niet des Barney’s zijn. Hij wil het nóg een keer proberen. Volgend jaar in Ally Pally is zijn moment van afscheid voor het grote publiek. Dan natuurlijk op een andere manier dan hij het toernooi van 2018/2019 afsloot.

https://youtu.be/hcunon3dc0M

Sensatie in 2007
De Hagenees ging eigenlijk nooit zo ten onder als in 2018 tegen de Litouwer Labanauskas. Neem nou het toernooi van 2007. Hij leek een roemloze finale te gooien tegen Phil Taylor. Na drie sets keek hij tegen een 3-0 achterstand aan. Toen gebeurde het. De echte Barney kroop uit zijn schulp en besloot écht te gaan gooien. Hij komt dichterbij en staat na elf sets op een 5-6 voorsprong. Dit duel tussen ‘s werelds grootsten is een schitterend schouwspel. Het wordt gelijk en daar houdt het niet bij op. 6-6 in sets, 5-5 in legs. Beiden kunnen ze uitgooien, maar Barney is vastberaden. Enkel een tops is nodig. Boem! Beide armen zwiepen omhoog. Met gebalde vuisten schreeuwt hij het uit. Zijn eerste worp is meteen raak. De Oranje-vreugde siddert door de zaal. Zijn eerste PDC-wereldtitel is binnen. ‘Barney is at it again!’

Postbezorger en rapper
De voormalig postbezorger van PTT blijft presteren en wint onder meer de Grand Slam in 2012 en de Premier League of Darts in 2014. Van Barneveld maakt ook buiten darts furore. Met een knipoog is hij betrokken bij een muziekvideo van Maradonnie. Het liedje draagt de titel: “180 over de linkerbaan”. De rapper is groot bewonderaar van de inmiddels 52-jarige Hagenees en is dolblij dat hij een liedje samen met hem kan uitbrengen. De meest opvallende passage uit de songtekst? “180 over de linkerbaan, tripel zo hard als toegestaan”.

Kan hij het nog één keer?
Nu, bijna twaalf jaar na de glorieuze finale tegen Taylor, staat hij voor het laatst op het podium in Alexandra Palace. De plek waar ze hem zo goed kennen. Waar hij voor de veertiende keer strijdt om de wereldtitel. Zijn langverwachte afscheid gaat er komen. Het zal een lange weg worden. Zijn eerste horde is de Amerikaan Darin Young. Hoe het ook afloopt, Barney zal voor ons altijd een der grootsten op aarde zijn.

Zie jij Barney nog in actie?
Zaterdag 14 december: Barney – Darin Young. Bij winst wacht op dinsdag 17 december een wedstrijd tegen landgenoot Jeffrey de Zwaan. Bijzonder detail is dat Van Barneveld een mentor is voor de 23 jarige De Zwaan. Misschien kan Van Barneveld nog een keer pieken en sluit hij zijn carrière in stijl af. Wil jij erbij zijn? Kijk dan bij onze arrangementen voor het WK Darts.

Bekijk arrangementen